ECM failure? - 1130cc.com: The #1 Harley Davidson V-Rod Forum
» Insurance
» Sponsors
Go Back   1130cc.com: The #1 Harley Davidson V-Rod Forum > V-ROD Discussions > V-ROD EFI
New User? Register - Forgot Password

Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-05-2012, 01:59 PM   #1
josephthreedogs
reservation dogs
 
josephthreedogs's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: las vegas, nevada
Posts: 1,992
Images: 1
Feedback Score: 5 reviews
ECM failure?

I was loading a map into my '06 Dyna using a SERT, about 90% complete and my laptop said I had lost communications with the ECM. Trouble codes were downloaded and I had two, U1016 and U1255. What went wrong and is it repairable or will I need a new ECM and of course a new tuner? I have loader many maps in the past and have never had a problem, did I screw up or did my ECM just fail.
josephthreedogs is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 11-05-2012, 02:57 PM   #2
stever975
Registered Full
 
Join Date: Nov 2004
Location: Gaithersburg, MD
Posts: 5,161
Images: 10
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by josephthreedogs View Post
I was loading a map into my '06 Dyna using a SERT, about 90% complete and my laptop said I had lost communications with the ECM. Trouble codes were downloaded and I had two, U1016 and U1255. What went wrong and is it repairable or will I need a new ECM and of course a new tuner? I have loader many maps in the past and have never had a problem, did I screw up or did my ECM just fail.
I'm not sure. I found a similar problem reported in this thread.

The OP ended up having to get a new ECM but this was for an '08 VRSC. You may be able to try sending the recalibration again after checking your SERT cables and connections or you may need to have a dealer reflash the ECM.
stever975 is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2012, 08:45 PM   #3
pwrman
Registered Idiot
 
pwrman's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: MD, USA
Posts: 5,409
Feedback Score: 6 reviews
Did the power dip at all? Battery fully charged? Any cables kinked or have weak connectors?
pwrman is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 05:08 AM   #4
Jan-Dirk
Autobanmod
 
Jan-Dirk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Hamburg, Germany
Posts: 8,833
Images: 352
Feedback Score: 0 reviews
Normally your ECM shouldn't be toast.
Charge or replace the battery and repeat the upload and it should be ok.
Worst case you have to take it to a HD dealer to have the ECM restored with the scanalyzer.
__________________
Hog of Steel
Jan-Dirk is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 05:52 AM   #5
schwingding
Registered Full
 
schwingding's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Baltimore
Posts: 586
Feedback Score: 0 reviews
Did you retry it? Very occasionally my bike will fail to complete a download. It always takes it on the following attempt. No reason that I can tell. I'd shut everything off, power it all back on and retry.

I know they're VERY sensitive to power and I always leave the charger on while I'm doing this. Don't know if it helps but it can't hurt?
schwingding is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 07:10 AM   #6
stever975
Registered Full
 
Join Date: Nov 2004
Location: Gaithersburg, MD
Posts: 5,161
Images: 10
Feedback Score: 1 reviews
Quote:
Originally Posted by schwingding View Post
...
I know they're VERY sensitive to power and I always leave the charger on while I'm doing this. Don't know if it helps but it can't hurt?
To reduce drain on the battery during an ECM recalibration I always pull the LIGHTS fuse before turning on the ignition.
stever975 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 09:00 AM   #7
capngeo
George
 
capngeo's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Now Sorrysota more than Key West, FL
Posts: 5,408
Images: 163
Feedback Score: 10 reviews
J3D.... If you need it for troubleshooting, I have an ECM which has a bad fan circuit. Everything else works except the fans. I saved it just for ruling out a bad ecm. If you need it, just pay shipping both ways.
__________________
Prices on Wrecked '05B are Negotiable!


____________________________________________


The World's ONLY "Firefighter Special Edition" V-Rod

Ol' Bubba, Popes of Hell MC


You start the game of life with a full pot o' luck and an empty pot o' experience...
The object is to fill the pot of experience before you empty the pot of luck
capngeo is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 10:16 AM   #8
josephthreedogs
reservation dogs
 
josephthreedogs's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: las vegas, nevada
Posts: 1,992
Images: 1
Feedback Score: 5 reviews
Tried it again using all the above hints, keep getting a message on the laptop saying bad ECM or OS failure have ECM repaired by your dealer.
josephthreedogs is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2012, 08:00 PM   #9
pwrman
Registered Idiot
 
pwrman's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: MD, USA
Posts: 5,409
Feedback Score: 6 reviews
Check for bent or pushed in pins in the connectors. Disconnect the battery for a few and reboot.
pwrman is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 03:25 AM   #10
Jan-Dirk
Autobanmod
 
Jan-Dirk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Hamburg, Germany
Posts: 8,833
Images: 352
Feedback Score: 0 reviews
can you readout the VIN, is the SERT communicating with the ECM?
__________________
Hog of Steel
Jan-Dirk is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 10:29 AM   #11
josephthreedogs
reservation dogs
 
josephthreedogs's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: las vegas, nevada
Posts: 1,992
Images: 1
Feedback Score: 5 reviews
Quote:
Originally Posted by Jan-Dirk View Post
can you readout the VIN, is the SERT communicating with the ECM?
Yep i can get connected to the bike, it reads the vin, part number and map I tried to load but I keep getting a message that my ECM needs to be taken to the dealer for repair. It loaded about 90% on the first try and now will only load 3% before I get a failure notice.
josephthreedogs is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 10:54 AM   #12
Jan-Dirk
Autobanmod
 
Jan-Dirk's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Hamburg, Germany
Posts: 8,833
Images: 352
Feedback Score: 0 reviews
that's not good, take it to the stealer then
__________________
Hog of Steel
Jan-Dirk is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 02:40 PM   #13
josephthreedogs
reservation dogs
 
josephthreedogs's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: las vegas, nevada
Posts: 1,992
Images: 1
Feedback Score: 5 reviews
Quote:
Originally Posted by Jan-Dirk View Post
that's not good, take it to the stealer then
I have a new ECM and pro tuner in stock, soon as I get my aircleaner and injectors I will be takeing it to the dealer for help.
josephthreedogs is offline   Reply With Quote
Old 11-07-2012, 07:28 PM   #14
FABSTER
King of High C's!
 
FABSTER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 8,813
Images: 65
Feedback Score: 32 reviews
That happened to me once and it was some sort of USB port miscomunication apparently, it scared the shite out of me... Have you done any upgrades to your computer or software that may have chaged the way the SERT comunicates?
__________________

FABSTER is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -5. The time now is 05:22 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
Motorcycle News, Videos and Reviews
Honda Grom Forum Harley Davidson Forum Honda 600RR Forum Kawasaki Forum Yamaha R6 Forum Yamaha FZ-09 Forum
1199 Panigale Forum Roadglide Forum Honda CBR1000 Forum Vulcan Forum Yamaha R1 Forum Yamaha R3 Forum
Ducati Monster Forum Harley Forums Honda CBR250R Forum ZX10R Forum Star Raider Forum Yamaha Viking Forum
Suzuki GSXR Forum V-Rod Forums Honda Shadow Forum Kawasaki Motorcycle Forum Star Warrior Forum KTM Duke 390 Forum
SV650 Forum BMW S1000RR Forum Honda Fury Forum Kawasaki Versys Forum Drag Racing Forum Ducati 899 Panigale Forum
Suzuki V-Strom BMW K1600 Triumph Forum Victory Forums Sportbikes BMW NineT Forum
Volusia Forum BMW F800 Forum Triumph 675 Forum MV Agusta Forum HD Street Forum Suzuki GW250 Forum
Yamaha Motorcycles Victory Gunner Forum Honda Vultus Forum HD LiveWire Forum Ninja H2 Forum Ducati Scrambler Forum Kawasaki Ninja 250SL Forum